
תסמונת המעי הרגיז
הסימפטומים של תסמונת המעי הרגיז (IBS) אינם נוחים ועלולים להיות מביכים. התכווצויות, נפיחות, גזים ושלשולים הם אף פעם לא כיף. עם זאת, יעם זאת, ישנם מספר שינויים באורח החיים שעשויים לפתור את הבעיה ולשפר את איכות החיים.
תסמונת המעי הרגיז – IBS היא הפרעה שכיחה של המעי הגס שגורמת לכאבי בטן וליציאות לא סדירות. הגורם הספציפי לתסמונת אינו ידוע לחלוטין, אך נראה שאחת הסיבות העיקריות ל-IBS עשויה להיות חוסר איזון של חיידקים טובים במעיים. כך למשל, יתכנו אנשים עם מעי רגיז הסובלים משלשול, בעוד שאחרים יסבלו דווקא מעצירות.
המרכיב המשותף העיקרי למטופלים השונים עם תסמונת המעי הרגיז הוא מרכיב כאבי הבטן. תסמונת זו מתפתחת לרוב בקרב אנשים מתחת לגיל 45 ושכיחה פי שתיים יותר בקרב נשים.
התסמינים למעי רגיז (IBS) כוללים:
- כאבי בטן/התכווצויות/ נפיחות
- עודף גזים
- בטן נוהמת
- שלשול, עצירות או לסירוגין שניהם
אם אתן סובלות מ IBS ישנם מספר דברים שבאפשרותכן לעשות כדי להרגיע את המעי הרגיז שלכן.
1. מה מרגיז את המעי שלכן?
הצעד הראשון לטיפול ב IBS הוא זיהוי הטריגר שגורם לתסמונת המעי הרגיז.
הטריגרים לתסמונת המעי הרגיז ולהחמרתה משתנים מאדם לאדם, אך קיימים מספר טריגרים נפוצים, ביניהם:
- רגישות ואלרגיות למאכלים מסוימים- שוקולד, גלוטן חיטה, תבלינים מחממים וחריפים, שומנים רווים ושומן טראנס, פירות, שעועית, כרוב, ברוקולי, מוצרי חלב, שתייה מוגזת, קפאין ואלכוהול
- לחץ נפשי כרוני
- שימוש יתר באנטיביוטיקה
- תסמונת המעי הדולף
- גדילת יתר של חיידקים במעי הדק (SIBO)
- צמיחת יתר של שמרים (קנדידה)
- חוסר איזון הורמונלי כמו תפקוד לקוי של בלוטת התריס
2. זה לא לתמיד – דיאטת FODMAP
דיאטת FODMAP היא שיטת אלימינציה, כלומר, שיטה שבה מוציאים מהתפריט מאכלים “חשודים”, בעיקר כאלו שמכילים פחמימות “מתסיסות” שעלולות לגרום לבטן להגיב בכאבים, ובודקים אם המצב משתפר. אם תסמיני IBS נרגעים, תתחילו בהדרגה להחזיר אותם אחד אחד לתפריט. אם אחרי כמה ימים תופעות הלוואי לא חוזרות- תוכלו להסיק שהמאכל הזה לא מפריע לכם ולשלב אותו בחזרה בתפריט.
המזונות שכדאי להוריד: מזונות המכילים חיטה ושיפון, מוצרי חלב, שעועית/עדשים/ פולי סויה, שום, בצלים, ארטישוק, אספרגוס, כרובית, כרוב, כרוב ניצנים, פטריות ואת רוב הפירות.
3.שינויים באורח החיים הנוכחי
זה לא פשוט לוותר על דברים שאנחנו אוהבות, גם אם הם עושים לנו לא טוב. ולכן השאלה החשובה היא האם אתן מוכנות להמשיך לסבול וכמה? אם מתח כרוני הוא הגורם למעי הרגיז, אז הקפידו על יישום טכניקות הרפיה כמו פעילות גופנית מתונה כמו הליכה, פילאטיס, ריקוד, דיקור סיני, מדיטציות, הפחתה של צריכת הקפאין והימנעות מעישון.
אם הסיבה היא הרגלי תזונה לא נכונים, למשל- אוכלות כמות גדולה מדי, מהר מדי או לעתים קרובות מדי, למערכת העיכול שלכן לא יהיה מספיק זמן לעבד נכון את האוכל. להקטין את הצלחת, ללעוס היטב את המזון ולעבור לשיטת צום לסירוגין עשויים לתקן את המצב.
4. תוספי מזון למעי רגוע
פרוביוטיקה, במיוחד תוספי פרוביוטיקה מרובי זנים, משפרת את מגוון חיידקי המעיים, שהוא גורם נפוץ ל-IBS.חליטה של מנטה יעילה לכאבים של חולי IBS.
תוספי סיבים, כגון פסיליום, משפרים בבטחה וביעילות את תסמיני IBS.מגנזיום: מטפל בעצירות, כך שהוא עשוי לעזור לחולי IBS-C.
תוספת ויטמין D משפרת את הסימפטומים ואת איכות החיים בחולי IBS.
אנזימי עיכול מסייעים למערכת העיכול בתהליכי עיכול.
לוותר על מה שאוהבים ורגילים זה תהליך לא פשוט בכלל כמו גם התאמה של תוספי תזונה ומינונים, ולכן תמיכה וליווי של נטורופתית מוסכמת יסייע לכן לעשות את השינויים הדרושים בצורה בטוחה על מנת לשפר את איכות חייכן, לקדם בריאות ולמנוע חולי.
תהיו לי בריאות

הטיפול הנטורופתי המקיף אצלנו במרחב לבריאות הוליסטית כולל:
המלצות תזונה פונקציונלית אישיות
צמחי מרפא בהתאמה אישית
התאמת תוספי תזונה ומינונים
טיפולי דיקור סיני
טיפול רגשי באמצעות פרחי באך
ליווי אישי להצלחה ולשימור הישגים לאורך זמן