fbpx

הטיפול הטבעי להורדת כולסטרול

בריאות מתחילה בצלחת

אורח חיים בריא ללא “הכולסטרול הרע”

תפריט תזונה נכונה לאיזון רמות כולסטרול ושומנים בדם

תוכנית טיפול נטורופתית מפורטת הנבנית במיוחד בשבילך

פורמולת צמחי מרפא הנרקחת אישית עבורך

תמצית של פרחי באך לתמיכה רגשית

ליווי אישי להצלחה ולשימור הישגים לאורך זמן

כולסטרול (היפרכולסטרולמיה)

כולסטרול היא לא מילה גסה! 

הכולסטרול הוא מרכיב חשוב מהתאים שלנו והוא משמש מעין “אבן בניין” לבניית הורמונים סטרואידים כקורטיזול ואלדוסטרון, כמו גם הורמוני מין כפרוגסטרון, אסטרוגנים וטסטוסטרון. 

הכולסטרול מהווה חומר מוצא לויטמינים מסיסי שומן A,D,E,K ומשתתף בתהליכי ייצור של מיצי מרה. 

אחד התפקידים המרכזיים של כולסטרול הוא בבניה של ממברנות תאים ובתמיכה בשלמותם, ובעיקר יש לכולסטרול תפקיד מרכזי בנזילות (fluidity) של ממברנות התאים. 

חשוב לדעת כי 80% מסך הכולסטרול בגופנו הינו מייצור אנדוגני (מיוצר על ידי הגוף בעיקר בכבד אך גם במעי ובאברי הרבייה) ו- 20% מהייצור הינו אקסוגני כלומר מהמזונות השונים. 

ככל שקולטים מהמזון יותר כולסטרול, כך פוחת הייצור האנדוגני. 

מדי יום הגוף מייצר באדם מבוגר במשקל 70 ק”ג 1 גרם כולסטרול, הן מייצור עצמי והן ממקורות המזון. 

תכולת כולסטרול בגוף של אדם בוגר היא כ-35 גרם, כאשר רוב הכולסטרול מרוכז בממברנות תאי הגוף. 

צריכת הכולסטרול היומית במזון באוכלוסיה המערבית היא 200-300 מיליגרם.

בלידה רמות הכולסטרול נמוכות ונעות סביב 68 מ”ג/ד”ל,

בשנים הראשונות עולות הרמות לרמה ממוצעת של 155 מ”ג/ד”ל ונשארות כך עד לתום שנות העשרה.

לילדים שבדמם רמות גבוהות של כולסטרול, יימצאו רמות גבוהות גם בבגרותם, ולכן חשוב מאוד לבצע בדיקות שגרתיות ולעקוב אחר הערכים, כמו כן הסתגלות לתזונה בריאה ופעילות גופנית מילדות תסייע מאוד בשמירה על רמות תקינות של כולסטרול ושומנים בדם. 

בדיקת רמות כולסטרול ושומנים בדם 

מדידת כולסטרול מתבצעת כחלק בלתי נפרד מפרופיל מלא של מדדים ביוכימיים בדם, שיכול להתבצע במסגרת בדיקות שגרה תקופתיות או במהלך אשפוז. 

בדרך כלל מתבצעת מדידת סך-כולסטרול, כחלק מפרופיל שומנים ביחד עם מדידת HDL וטריגליצרידים, כאשר רמת LDL נקבעת באופן חישובי מנתוני שלושת המדדים האחרים בעזרת נוסחת Friedewald. 

הערכת רמות כולסטרול, LDL‏, HDL וטריגליצרידים חיונית להערכת הסיכון לטרשת עורקים ומחלות קרדיו-וסקולאריות. מדדים אלה חיוניים גם להערכת מטבוליזם של השומנים בגוף, וכן לסיוע לאבחון נזקים אחרים כגון מחלת כבד, תסמונת נפרוטית, דלקת הלבלב, או הפרעות בפעילות בלוטת התריס.

הטוב הרע והשומני 

כאשר גופנו מייצר כולסטרול, או כאשר אנו צורכים אותו מהמזון,  הוא עובר במחזור הדם כשהוא קשור לחלבונים ויוצר ליפופרוטאינים.ישנם ליפופרוטאינים המזיקים לגוף וישנם כאלה המגנים עליו. 

מאחר שכולסטרול כללי כולל בתוכו כמה מרכיבים, יותר מדויק להתייחס לכל מרכיב בנפרד:

1. “הכולסטרול הרע”- Low density Lipoprotein   –  LDL

ליפופרוטאין בעל צפיפות נמוכה (נקרא גם כולסטרול LDL או LDL-C בקיצור) מזיק ונקרא לעתים קרובות “כולסטרול רע”. כמות רבה מדי של LDL-C בדם עלולה להוביל לטרשת עורקים, שהיא הצטברות והתחמצנות של שומן, כולסטרול וחומרים אחרים על דפנות העורקים (הצטברות הנקראת פלאק) ועלולה להוביל לתעוקת לב, התקף לב ושבץ מוחי. 

במקרים של רמות גבוהות LDL מוביל כולסטרול מהכבד אל הרקמות. 

2. “הכולסטרול הטוב” –   HDL High Density Lipoprotein

 זהו החלקיק הפועל באופן הפוך ל LDL ומוביל חזרה את הכולסטרול מהרקמות אל הכבד, ובכך מסייע להקטנת הסיכון לשקיעתו וחמצונו בדפנות כלי הדם.

3. טריגליצרידים – Triglycerides

טריגליצרידים הם תרכובות אורגניות המכילות חומצות שומן ומשמשות כמחסני אנרגיה במצבים של חסר או רעב הם נוצרים בגוף מתוצרי העיכול של השומן  וגם של פחמימות! שבמזון והם הצורה שבה השומן מאוחסן בגוף ומתפרק כאשר אין מאגר זמין של אנרגיה  מדידה של רמת הטריגליצרידים בדם מסייעת באבחון של מחלות לב, של סוכרת ושל לחץ דם גבוה.

ערכים תקינים של כולסטרול וטריגליצרידים בדם (במ”ג ל – 100 סמ”ק דם):

כולסטרול כללי – TC – לא יותר מ- 200

LDL – 30-160 – עדיף פחות מ 100

HDL – 35-80 – עדיף מעל 40

היחס בין HDL/LDL צריך להיות קטן מ- 3

טריגליצרידים- כל ערך שנמוך מ 150 הוא מומלץ 

הגורמים לכולסטרול גבוה

  • גורמים גנטיים- תורשתיים
  • השמנה והרגלי אכילה
  • מחלות כמו סוכרת, מחלת כליות כרונית, היפותירואידיזם
  • עישון
  • מצב נפשי- הכולסטרול משמש חומר מוצא לייצור קורטיזול המיוצר בכמות מוגברת במצבי לחץ נפשי.
  • חוסר איזון בסינתזה של הכולסטרול בכבד
  • העדר פעילות גופנית.
  • מין – עד גיל המנופאוזה רמת הכולסטרול בנשים נמוכה מזו של גברים, עם הפסקת הווסת ישנה עלייה ברמות הכולסטרול ולמחלות כרוניות כגון סוכרת. 

סיכוני יתר של כולסטרול גבוה

  • טרשת עורקים
  • סתימת עורקים
  • התקפי לב ושבץ מוחי
  • נכות 
  • תמותה 

הטיפול הקונבנציונלי להורדת כולסטרול גבוה

הטיפול הקונבנציונלי מתמקד בטיפול תרופתי ע”י תרופות שנקראות סטטינים תרופות כמו סימבקור, ליפיטור. 

סטטינים מעכבים את הייצור האנדוגני של הכולסטרול. 

הטיפול אכן מוריד את הכולסטרול אך יש לו תופעות לוואי לא פשוטות החל מבעיות במערכת העיכול, פגיעה בכבד, כאבי שרירים וכאבי ראש, בעיות בתפקוד המיני ועוד. 

החיסרון העיקרי בלקיחת סטטינים נובע מכך שהם מפחיתים סינתזת קו אנזים 10Q וכתוצאה  מתמודדים עם תופעות לוואי כגון: עייפות וכאבי שרירים ולעתים אפילו ניתן להגיע לרמה של צליעה מרוב כאבים.

לכן חשוב מאוד במידה ומחליטים ליטול סטטינים לגבות את הנוטלים סטטינים ב- Q10. 

כמו כן נטילת סטטינים מורידה את רמות בטא קרוטן בגוף שהוא אנטי אוקסידנט שאמור להגן על השומנים והכולסטרול מהתחמצנות.  

כמו כן נטילת סטטינים עם מיץ אשכוליות או רימונים אינו מומלץ עם נטילת סימבסטטין, סימבקור. 

בנוסף, מחקרים מלמדים כי מרבית התרופות להורדת כולסטרול אכן מצליחות להוריד את רמתו בדם, אך אינן מצליחות להאריך את תוחלת חייהם של הנוטלים אותן.

הטיפול הטבעי להורדת כולסטרול וטריגליצרידים 

הטיפול הטבעי הינו טיפול המשלב שינוי תזונתי עם לקיחת תוספי מזון וצמחי מרפא המשפרים את פעילות הכבד ואת פעילות מערכת העיכול. כל ירידה של 1% ברמת הכולסטרול מפחית את הסיכון לפתח מחלות לב ב- 2%.

המלצות לתזונה נכונה

  • יש להפחית צריכה של מזונות המכילים שומן רווי וכולסטרול כגון: חמאה, שמנת, גבינות, בשר בקר, שמן דקלים.
  • יש להגביר צריכה של עלים ירוקים, ירקות, פירות, קטניות, אגוזים וזרעים.
  • תזונה עשירה באנטי אוקסידנטים כמו ליקופן שבעגבניות ויטמין C, ויטמין E.
  • סלניום ולוטאין מגנים מפני מחלות לב וכלי דם. 
  • על מנת להוריד כולסטרול יש לאכול 35 גרם סיבים תזונתיים ביום ולצרוך לפחות 8 כוסות מים ביום על מנת למנוע עצירות וכאבי בטן. את הסיבים ניתן למצוא לדוגמא בשיבולת שועל, ירקות ופירות.
  • לשום יכולת הורדת כולסטרול בדם, אפילו בקרב אנשים בריאים שלהם רמות כולסטרול תקינות. ההשפעה של השום היא גם על הורדת לחץ הדם, וגם מניעת חמצון של LDL, ושיפור זרימת דם פריפרית.
  • ניקוי כבד- שתיית כף שמן זית עם מיץ מחצי לימון טרי מהול בכוס מים על קיבה ריקה למשך מספר חודשים, תוכניות ניקוי רעלים, פעילות גופנית וצמחי מרפא מנקים. 

תוספי תזונה להורדת כולסטרול

תוספי תזונה עובדים רק כאשר הם חסרים. יש להיוועץ במטפל מומחה לגבי נטילת תוספים וצמחי מרפא במיוחד אם יש מחלות אחרות או נוטלים תרופות. בהריון אין ליטול תוספי תזונה וצמחי מרפא ללא אישור מהרופא המומחה.

  • ניאצין – נמצא אפקטיבי בהורדת רמות כוסלטרול. נמצא כמוריד את הארועים הכליליים ב- 27%, הוריד רמות LDL ב- 16-23% והעלה רמות HDL ב- 20-33%. במחקר השוואתי בין ניאצין לסטטין, הניאצין העלה רמות HDL באופן דרמטי לעומת הסטטין, לעומת זאת בהורדת LDL הסטטין היה יותר משמעותי.  אני רק רוצה להזכיר כי ה- HDL, הינו הכולסטרול הטוב שמגן עלינו ועוד חשוב לי לציין כי לחולים במחלות כבד אסור לקחת ניאצין.
  • חומצה פנטטונית: חיונית לקו אנזים A המעורב בהעברת שומנים אל התאים ומהתאים לאברונים שמייצרים אנרגיה. ללא CoA שומני התא אינם הופכים לאנרגיה. נטילת מינון של 900 מ”ג נמצאה כמורידה טריגליצרידים ב- 32% , טוטל כולסטרול ב- 19% ורמות LDL ב- 2%  והעלתה HDL ב- 23%.
  • ויטמין E – מינונים גבוהים מ- 400 יחב”ל הראו השפעה קלינית משמעותית בעיקר אצל סוכרתיים.
  • הוכח כמונע חימצון ,מעלה רמות HDL, מגביר פירוק פיברין, מוריד רמות CRP, משפר רגישות לאינסולין.
  • ויטמין C – פועל כאנטיאוקסידנט בסביבה מימית. בכמות של 300 מ”ג
  • ומעלה מחזק את מבנה הקולגן, מעלה רמות HDL, מעודד פירוק פיברין ומוריד דלקת.
  • חומצת אמינו טאורין – נמצאה כמורידת רמות כולסטרול ומורידה רמות לחץ דם.
  • זרעי ענבים
  • מכילים חומרים הקרויים אנטוציאנידים שהם מורידי כולסטרול ע”י כך שמכווצים את משקעי הכולסטרול בעורקים ומונעים טרשת.
  • אומגה 3 – חומצות שומן מסוג אומגה 3 חיוניות לטיפול ולמניעת מחלות לב וכלי דם.

 צמחי מרפא לאיזון רמות כולסטרול

יש להיוועץ במטפל מומחה לגבי נטילת תוספים וצמחי מרפא במיוחד אם יש מחלות אחרות או נוטלים תרופות. בהריון אין ליטול תוספי תזונה וצמחי מרפא ללא אישור מהרופא המומחה.

  • גדילן מצוי (ALLIUM SATIVUM) – מטהר כבד, משפר תפקודי כבד, מגן על רקמת הכבד, מנקז רעלים.
  • כורכום (CURCUMA LONGA) – צמח אנטי סרטני, אנטי דלקתי, היפוליפידימי, מגן על הכבד, משקם רקמות כבד פגומות, משפר תהליכי עיכול, ספיגה ופינוי .
  • ארטישוק (CYNARA CARDUNUCULUS) – מוריד רמות שומנים בדם, מוריד רמות סוכר בדם, משקם כבד, משפר תהליכי עיכול וספיגה, מגביר תנועת פריסטלטיקה.

דיקור סיני להורדת כולסטרול

כולסטרול ברפואה הסינית מקביל למצב של לחות בגוף. ללחות יש ריח חריף וניתן לראות אותה על העור. לחות ניתן לראות בלשון ולהרגיש בדופק. כשיש לחות בגוף יש תסמינים שונים הרומזים עליה כמו יציאות עם ריר, הפרשות שונות מהגוף, השמנה. 

ברפואה הסינית טבעו של הכבד הוא לפלוש לתחומם של איברים הודות לאופנים הרבים בהם הוא מעבד את המזון, השפעתו מורגשת בכל חלקי הגוף. אם מאפשרים לכבד פלישה הוא יפגע בתפקוד תקין של כל מערכת העיכול ויכולת פינוי רעלים. 

טיפולי דיקור סיני יתמקדו בסילוק הלחות מהגוף, חיזוק  QI של הטחול, הנעה של QI הכבד וכיס מרה והרגעת הנפש. 

~  כולסטרול גבוה מבט הוליסטי ~ 

אמר רבי נחמן: “שמו של אבר זה- ‘כבד’ – משקף את כל מובן המילה. עיקרו של דבר: הכבד מטהר את הדם שחומרים מיותרים מכבידים עליו.” (ליקוטי מוהר”ן, חלק א, כט:ט) 

מהם החומרים המיותרים הללו שמכבידים על הכבד? תזונה עודפת, תזונה עשירה בשומנים וסוכרים? שוב אנו מבינים שכמו הסוכר גם הכולסטרול הפך לאויב האדם רק בגלל צריכה מוזגמת שלו מהמזון, הכולסטרול שלעצמו הוא תרכובת אורגנית תומכת חיים.  

האם זאת גם הפסולת הנפשית שטמונה בגופנו רגשות של כעס שלא שיחררנו, סליחה שלא סלחנו, טינה וצרות עין, רגשות של תסכול בשל חוסר חזון והגשמה עצמית? כל אלו גם הם רעלים שהכבד צריך לסנן על מנת שיזרים את נוזל החיים- הדם- נקי אל הלב ועמו שמחה ובטחון וראייה ברורה של חזון והגשמתו הלכה למעשה. 

תפקידו של הכבד, כמו כל שאר מערכות הסינון בגוף, הוא תפקיד נכבד ביותר. כאשר מספקים לו מזון בריא לגוף ולנשמה הוא  יתפקד כהלכה ויסנן את הדם לפני הגעתו אל הלב וידע לתעל את חומרי הגלם במזון כמו גם את המידע הרב שאנו צורכים שאולי אין בו צורך ממשי, בצורה יעילה. 

כאשר נכניס אל גופנו מזון לא בריא עשיר בכולסטרול, סוכרים ושומנים, כמו גם אכילה מרובה הכבד יעבד את המזונות האלו, אך יחזיר אותם אל הדם (“הרע” LDL) ובכך חומרים מזיקים מצטברים בגופנו ובסופו של דבר פוגעים בבריאותנו, כמו כולסטרול מחומצן שהצטבר בעורקים ויצר חסימות בזרימת הדם יבטא את הקושי בזרימה עם רעיונות, “בלהתחיל דברים ולא לסייים אותם” ובחוסר היכולת להסתגל לשינויים. 

לייעוץ והתאמה אישית בחינם צרי קשר

0
    0
    הסל שלך
    העגלה שלך ריקהחזרה לחנות
    %d בלוגרים אהבו את זה: