
טיפול טבעי בסוכרת סוג 2
תפריט תזונה נכונה לאיזון רמות הסוכר בדם ושמירה על משקל תקין
פורמולת צמחי מרפא הנרקחת אישית עבורך
שיקום מנגנון שובע- רעב הטבעי של גופך
תוכנית טיפול נטורופתי מפורטת הנבנית במיוחד בשבילך
תמצית של פרחי באך לתמיכה רגשית
ליווי אישי להצלחה ולשימור הישגים לאורך זמן
מהי מחלת הסוכרת?
מחלת הסוכרת או בשמה הלטיני Diabetes mellitus (“שתן מתוק”) היא הפרעה מטבולית אשר מתבטאת ברמות גלוקוז (סוכר) גבוהות בדם וזאת בשל תפקוד פגום של הורמון האינסולין בגוף או לחוסר ייצור הורמון זה בתאי הבטא של הלבלב.
כמה עובדות לא מתוקות
סוכרת היא מן המחלות הנפוצות בעולם המודרני. על פי נתונים של המרכז הלאומי לבקרת מחלות היארעות הסוכרת בישראל, כמו גם בעולם, נמצאת במגמת עלייה עקבית.
על בסיס הרישום הלאומי לסוכרת בישראל ישנם כ-550 אלף ישראלים חולי סוכרת, וההערכה היא שמספר דומה של ישראלים נמצאים בשלב טרום סוכרת.
מדו”ח של משרד הבריאות לגבי ‘סיבות המוות המובילות בישראל’ עולה כי בשנת 2015 מחלת הסוכרת הייתה סיבת המוות מספר 3 בגברים ובנשים, אחרי מחלות סרטן ומחלות לב ובאותו שיעור כמו מחלות כלי דם במוח. בשנת 2011 היוותה הסוכרת סיבת המוות הרביעית בישראל.
ישנם מספר סוגים למחלת הסוכרת, כאשר המשותף לכולם היא: נוכחות גבוהה של סוכר בדם ובשתן וליקויים בייצור אינסולין או תנגודת לאינסולין.
שני הסוגים השכיחים של מחלת הסוכרת הם:
- סוכרת נעורים (סוכרת TYPE 1)- מחלה אוטואימונית אשר מתפרצת אצל ילדים בגיל הילדות או הבגרות (יכולה להתפרץ גם עד גיל 40). מערכת החיסון מייצרת נוגדנים אשר תוקפים את תאי הבטא בלבלב ובהדרגתיות גורמים לירידה בייצור אינסולין עד הפסקת ייצורו.
הגורמים לסוכרת מסוג 1 היא גנטית, לרוב קשורה למחלות אוטואימונית אחרות כמו האשימוטו. ההתלקחות מתרחשת פעמים רבות סביב זיהום ויראלי (לרוב קוקסקי ואדמת) , כמו גם חשיפה לחומרים מסוימים כמו ניטרוס- אוריאה.
הטיפול הוא באמצעות מתן אינסולין חיצוני- זריקות או משאבת אינסולין.
- סוכרת TYPE 2 (סוכרת מבוגרים) מתבטאת בירידה ברגישות התאים לאינסולין ולעלייה בצורך של הלבלב להפריש יותר ויותר אינסולין. כאשר הלבלב אינו מצליח לעמוד בדרישה לייצור אינסולין, נוצר מצב של עודף סוכר בדם, שאינו מפונה לתאי הגוף שזקוקים לו. מופיעה במעל 90% מהמקרים של סוכרת בארץ ובעולם
הגורמים לסוכרת מסוג 2
הגורמים העיקריים למחלת הסוכרת הם: תזונה לקויה, רמות סטרס גבוהות וחוסר בפעילות גופנית
- תורשה- אחד הגורמים להתפתחות מחלת הסוכרת הוא הגורם הגנטי. לכן אם יש היסטוריה משפחתית של סוכרת גדל הסיכוי לחלות בקרב בני המשפחה.
- השמנה- השמנה גורמת לאי סבילות התאים לאינסולין, ולראייה 80% מן החולים שאובחנו כחולי סוכרת סוג 2 היו בעלי משקל עודף. כמו כן לפיזור השומן בגוף יש השפעה על הסיכוי לפתח סוכרת – השמנה בטנית מסוכנת יותר מהשמנה בירכיים, וככל שהיחס ביניהם גבוה גדול יותר, כך הסיכון גבוה יותר.
- טרום סוכרת– ערכי סוכר גבוהים בצום (100-126 מ”ג לדל’), או ערכי סוכר גבוהים אחרי העמסת סוכר.
- מתח ולחץ כרוניים– בעת מתח הגוף מפריש הורמון בשם קורטיזול, הפוגם ביכולתו של הורמון האינסולין לפנות סוכר מהדם אל התאים.
- לנשים – סוכרת בהריון עשויה להתפתח לסוכרת סוג 2, אם לא שמים דגש על תזונה מאוזנת. כמו כן תיתכן פגיעה בתנגודת האינסולין אצל העובר
- עישון – למעשנים סיכון פי 2 לפתח סוכרת.
- שחלות פוליציסטיות
- התסמונת המטבולית- יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה ושומנים בדם.
- גיל- הסיכון לחלות בסוכרת עולה עם הגיל
- שתייה מרובה של משקאות קלים בילדים ומבוגרים קשורה להתפתחות סוכרת.
- תזונה לקויה- תזונה עתירת פחמימות פשוטות כמו- ממתקים, חטיפים, דברי מאפה מקמח לבן, מזון משומר ומעובד, שתיה מתוקה וצריכת אלכוהול מוגזמת. כמו גם אכילה מרובה של מזונות מעודדי דלקת כמו מוצרי חלב ובשר בקר. ובנוסף, אכילה בשעות הלילה הינם גורמי סיכון להתפתחות סוכרת.
הסימפטומים למחלת הסוכרת
- השתנה מרובה– כאשר רמת הסוכר בדם עולה, סופח הדם יותר נוזלים, וכתוצאה מכך גדלה כמות הנוזלים שמפריש הגוף באמצעות השתן.
- צמא רב ויובש בפה– התחושות האלה נובעות מאובדן הנוזלים שהוא תוצאה של ההשתנה המרובה.
- חולשה, עייפות ורעב- הסיבה לתחושות אלה היא הפגיעה ביכולתו של הגוף להשתמש בסוכר ליצירת אנרגיה.
- ירידה במשקל- לעיתים יש ירידה במשקל למרות צריכה מספקת של מזון. הסיבה לירידה במשקל היא שהגוף מנצל את שכבות השומן שלו במקום את הסוכרים שאותם אין הוא יכול לנצל.
- הפרעות תחושה בגפיים כמו עקצוצים, תחושת שריפה, תחושה של חום או של קור ואף אובדן תחושה. הפרעות תחושה אלה נובעות מהנזקים שגורמות רמות הסוכר הגבוהות למערכת העצבים. השם הרפואי של התסמינים האלה הוא נוירופתיה סוכרתית.
כיצד מאבחנים סוכרת סוג 2?
ישנם כמה מדדים שעל פיהם ניתן לקבוע שהנבדק חולה בסוכרת:
- רמת הגלוקוז בדם לאחר צום היא 126 מיליגרם לדציליטר או יותר בשתי בדיקות נפרדות.
- רמת הגלוקוז בדם היא 200 מיליגרם לדציליטר או יותר שעתיים לאחר העמסה של 75 גרם גלוקוז דרך הפה.
- רמת גלוקוז של 200 מיליגרם לדציליטר או יותר בבדיקה אקראית. אך גם במקרה הזה דרושה בדיקה חוזרת – במיוחד אם הבדיקה הראשונה נעשתה במצב של דחק (סטרס) – למשל באשפוז.
- ישנם שני מצבי ביניים שנקראים טרום סוכרת (Prediabetes), שבהם רמות הגלוקוז נעות בין ערכים תקינים לערכים של סוכרת ממש:
• Impaired Fasting Glucose) IFG) – רמת גלוקוז בדם שנעה בין 100 ל־125 מיליגרם לדציליטר לאחר צום.
• Impaired Glucose Tolerance) IGT) – רמת גלוקוז שבין 140 ל־199 מיליגרם לדציליטר שעתיים לאחר העמסת 75 גרם גלוקוז דרך הפה.
- מדד נוסף וחשוב מאוד הוא רמת ההמוגלובין המסוכרר בדם. HBA1C- מתחת ל 5.7% נחשבת למדד תקין.
סוכרת מסוג 1 היא בלתי הפיכה, ואילו סוכרת מסוג 2 היא לרוב הפיכה. משמעות הדבר: חולי סוכרת צריכים בדרך כלל לקחת טיפול תרופתי במשך כל חייהם כדי למנוע מהמחלה לפגוע בגופם. אולם מצבים של טרום־סוכרת מסוג 2 (רמת גלוקוז בדם לאחר צום שנעה בין 100 ל־125 מיליגרם לדציליטר) הם הפיכים באמצעות שינוי של אורח החיים.
סיבוכים של מחלת הסוכרת
ויסות רמות הסוכר ובקרה מתמדת מונע או מאט את הופעת סיבוכי הסוכרת!!!
- מחלות לב החמרה של טרשת עורקים, פגיעה בכלי דם, עלייה ברמות הכולסטרול
- נפרופתיה- אי ספיקת כליות
- רטינופתיה- פגיעה בכלי דם של הרשתית ועל כן עשויה להוביל לעיוורון ושיעור גבוה יותר של קטרקט.
- נוירופתיה סוכרתית- פגיעה בעצבים פריפריים ומתבטאת בתחושות נימול או בכאבים שורפים באיזורים הפגועים.
- כבד שומני- כתוצאה מאגירת שומנים
- סיכון גבוה יותר לסרטן הלבלב וסרטן הכבד.
- אי הגלדה של פצעים שעלולה לגרום לזיהומים חמורים ולנמקים עד למצבים חמורים של כריתת גפיים .
כאשר רמות הגלוקוז בדם מעל 125 מיליגרם לדציליטר או HBA1C גבוה מ 6% נקבעת האבחנה של סוכרת.
בסוכרת מסוג 2 ישנם תאי בטא שעדיין מתפקדים ומייצרים אינסולין, ולכן הטיפול המומלץ יהיה תרופתי (מטפורמין, גלוקופאז’, אוונטיה וכו’), שתפקידו לעכב את ספיגת הסוכר במעי. עם זאת, הסוכרת הורסת במשך הזמן עוד ועוד תאי בטא, ולכן גם חולי סוכרת סוג 2 יכולים לעבור לטיפול של מתן אינסולין בהזרקה.
הטיפול הטבעי בסוכרת סוג 2
האם ניתן למנוע התפתחות של מחלת הסוכרת?
התשובה היא כן ועוד פעם כן.
איך: בעזרת טיפול טבעי ומקיף אפשר למנוע ואף לרפא סוכרת מסוג 2
הכלל הראשון לטיפול בחולי סוכרת – ובמיוחד בחולי סוכרת מסוג 2 – הוא שינוי בהרגלי תזונה, פעילות גופנית מתאימה, הורדת משקל והורדת מפלס הסטרס.
הטיפול הטבעי במחלת הסוכרת חשוב מאוד במניעת התפרצותה, בשליטה על חומרתה והפחחת הסיכויים לסיבוכים משניים, ולכן הטיפול יתמקד בהפחתת רמות הסוכר בדם, איזון רמות כולסטרול ושומנים, הורדה במשקל והורדת הנזקים החמצוניים לגוף.
הטיפול הטבעי בסוכרת מתבצע באמצעות שינוי אורחות חיים, הקפדה תזונתית ופעילות גופנית שגם גורמת להרגשה טובה על ידי שחרור אנדרופינים וגם מסייעת בהגברת רגישות הגוף לאינסולין ולשמירה על משקל תקין.
כמו כן יכלול המלצות לתוספי תזונה וצמחי מרפא אשר מסייעים בהאטת פינוי הסוכר מהמעי והגברת הרגישות לאינסולין וצמחים אדפטוגנים להורדת העומס הנפשי הנוצר בגוף כתוצאה מתהליכים דלקתיים וחמצוניים בגוף.
הטיפול הטבעי בסוכרת ובטרום סוכרת מותאם אישית לחומרת מצבו של המטופל והנכונות האישית שלו לשנות את אורח חייו ולהתמיד בדרך החדשה.
מהי התזונה המומלצת לחולי סוכרת ?
בשנים האחרונות מחקרים רבים מראים תוצאות חיוביות עם תזונה צמחונית וטבעונית יעילה מהתזונה הק ומחקרים אחרים מדברים על דיאטה קטוגנית המבוססת על שומנים עשויה להיות הפתרון. לגבי הגבלת צריכת פירות אין מספיק תמיכה מחקרית לסברה זאת.
כמו כן מחקרים הראו חשיבות רבה לתזונה דלת פחמימות וזאת בשל הורדת התגובות הדלקתיות של הגוף.
חשיבות ארוחת הבוקר
אנשים שאוכלים ארוחת בוקר המכילה חלבונים ופחמימות מורכבות רעבים פחות במהלך היום ולכן הם אוכלים פחות, ועולים פחות במשקל.
בנוסף, נמצא כי אכילת ארוחת בוקר יומיומית נמצאה כעוזרת לאחר דיאטה לשמור על המשקל החדש לאורך זמן. לעומת זאת, אנשים שנוטים לדלג על ארוחת בוקר, רעבים יותר, אוכלים יותר במהלך היום ומשמינים יותר. במספר מחקרים נמצא כי אכילת ארוחת בוקר יומיומית נמצאה כעוזרת להורדת רמות הכולסטרול הרע בדם ומשפרת את תגובת הגוף לאינסולין.
כמו כן ההמלצה היא שכמות החלבון תהיה מחצית מכמות הפחמימה בכל ארוחה. על מנת לשמור על יחס תקין בין אינסולין לגלוקגון.
דיאטה ים תיכונית
לדיאטה ים תיכונית השפעה מיטיבה במניעה ובטיפול במחלת הסוכרת. תזונה זו דלת פחמימות, עשירה בסיבים תזונתיים וחומצות שומן חד רוויות כמו שמן זית ואגוזים ושקדים, מכילה מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך אשר אינו גורם לתנודות חדות ברמות הסוכר בדם ומקנה תחושת שובע לאורך זמן.
הדיאטה מבוססת על הרגלי האכילה ועל המזונות המיוחסים לאוכלוסייה המתגוררת במדינות הים התיכון והיא נסמכת על העקרונות הבאים:
- צריכה גבוהה ירקות טריים ופירות עם אינדקס גליקמי נמוך ועומס גליקמי בין 0-10 כמו אגסים, תפוחים, שזיפים,דובדבנים ועוד.
- מזון מהצומח: דגנים כמו שיבולת שועל, קינואה. קטניות: שעועית, עדשים, חומוס, אגוזים, תפוח אדמה עמיד וזרעים: קצח, חמניה ודלעת.
- אכילת מזונות טריים והפחתת הצריכה של מזון מעובד.
- צריכת שומן בלתי רווי, בעיקר שמן זית ואגוזים.
- אכילה מתונה של דגים, של עוף ושל ביצים וצריכה מועטה בלבד של בשר אדום.
- הפחתת צריכה של מוצרי חלב
- תיבול המזון עם עשבי תיבול ים תיכוניים כמו זעתר, טימין, אורגנו וקינמון.
- שתייה מתונה של יין אדום (שתיים עד ארבע כוסות בשבוע).
ממחקר שפורסם בספטמבר 2009 בירחון הרפואי היוקרתי Annals of Internal Medicine עולה כי חולי סוכרת שמאמצים דיאטה ים תיכונית יכולים לוותר בשלב מסוים על הטיפול התרופתי. מהבחינה הזאת הדיאטה הים תיכונית יעילה יותר מאשר דיאטה דלת שומן ועתירת פחמימות.
במחקר אחר- שנעשה אף הוא באיטליה – השתתפו חולים שאובחנה אצלם סוכרת (מסוג 2) זמן קצר לפני כן. הם חולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת, שכללה 107 משתתפים קיבלה תזונה דלת שומן, ואילו הקבוצה השנייה, שכללה 108 משתתפים, קיבלה תזונה ים תיכונית. כמות הקלוריות היומית הייתה זהה בשתי הקבוצות.
אחרי ארבע שנות מחקר התברר שהסוכרתיים בקבוצת התזונה הים תיכונית נזקקו באופן משמעותי פחות לטיפול תרופתי (44% לעומת 70% בקבוצה שניזונה מדיאטה דלת שומן).
הרכבת תפריט תזונתי לחולי סוכרת הוא מסובך ותלוי בחומרת מצבו של המטופל, מחלות רקע נוספות שקיימות וטעמו האישי והיכולת האישית ולכן יש להתייעץ במטפל מומחה.
צמחי מרפא לטיפול בסוכרת
שימוש בצמחי מרפא להגברת המטבוליזם של סוכרים בגוף וצמחים המגבירים את רגישות התאים לאינסולין כמו חילבה, קינמון, מלון מר, ג’ימנמה ותה ירוק וצמחים אדפטוגנים כמו שוש קירח או גנודרמה.
שימוש בצמחי מרפא יעשה לאחר התייעצות עם הרבליסט מוסמך ולא על פי המידע המוגש במאמר זה.
תוספי תזונה
נטילת תרופות לסוכרת או מחלות אחרות, כמו כן ההשתנה המוגברת אשר גורמת להפרשה של מינרלים חשובים מהגוף גורמים לאיבוד מינרלים חשובים אשר מחסורם יוצר תסמינים שונים ואף גורם להחמרת המצב.
תוספי תזונה עובדים רק כאשר הם חסרים.
יש להיוועץ במטפל מומחה לגבי נטילת תוספים וצמחי מרפא.
אין ליטול תוספי תזונה וצמחי מרפא במהלך הריון ללא אישור מהרופא המומחה.
- מגנזיום- נוצר חסר במינרלים עקב השתנה מרובה.
- כרום פיקולינט- מסייע לייצור אינסולין וקשירתו לתאים.
- אבץ- חשוב ליצירת אינסולין.
- ויטמינים E ו- C משמשים כנוגדי חמצון ( אנטיאוקסידנטים ) מצוינים.
- אומגה 3 – להגנה על כלי דם.
לימוד טכניקת הרפיה- כי תמיד יש סטרס ברקע
- פעילות גופנית : גורמת לשיפור הרגישות לאינסולין, ירידה במשקל, הורדת כולסטרול והפחתת סטרס.
- טכניקת נשימות מעגליות ודמיון מודרך.
- טיפולי מגע כמו עיסוי או דיקור.
- הקפדה על שעות שינה תקינות
- להתאמן בהכרת הטוב.
דיקור סיני לטיפול בסוכרת
על פי הרפואה הסינית הקלאסית, מחלת הסוכרת נגרמת בשל חוסר איזון הזרימה המחזורית של צ’י בתוך המרידיאנים ומערכות האיברים.
חוסר איזון זה מייצר חום אשר מכלה את נוזלי הגוף
מטרת הטיפול היא : איזון רמת הסוכר בדם, טיפול בסימפטומים ובגורמים שהביאו מלכתחילה למחלה, תוך שימת דגש על מניעת סיבוכים.
האיברים המעורבים במחלת הסוכרת הם : כליות, טחול / לבלב, כבד וקיבה.
גירוי של נקודות אסטרטגיות בגוף על מנת ליצור תהליך ריפוי. נקודות הדיקור נבחרות באופן סלקטיבי בהתאם למצב המטופל.
~ הסוכרת מבט הוליסטי ~
לפני 800 שנה תיאר זאת הרמב”ם כך:
“כי הואיל והיות הגוף בריא ושלם מדרכי השם הוא, שהרי אי אפשר שיבין או ידע דבר מידיעת הבורא והוא חולה, לפיכך צריך להרחיק אדם עצמו מדברים המאבדין את הגוף ולהנהיג עצמו בדברים המברין והמחלימים.
ואלו הן: לעולם לא יאכל אדם אלא כשהוא רעב ולא ישתה אלא כשהוא צמא
ואל ישהא נקביו אפילו רגע אחד אלא כל זמן שצריך להשתין או להסך את רגליו יעמוד מיד.
אז מהם הדברים שמבריאים אותנו ומה גורם לנו לחולי ולחוסר שמחה ונחת
מהשפע שקיים בחיים?
הסוכרת במהותה היא מחלה העוסקת בקושי להינות ממתיקות החיים.
מלווה בצריכה מוגברת של מזון לא בריא, מתועש, מת.
מזון שאינו מזין את הגוף אלא מוסיף עליו כובד ורעלים
שמקשים על כל מערכות הגוף לתפקד כהלכה.
אכילה לא לשם שובע אלא לשם הנאה ואכילה רגשית גורמים לשינויים הורמונליים
אשר גורמים להשמנת יתר, וזה בדיוק כמו ללכת לשופינג ולקנות את כל הדברים
שאנחנו לא באמת צריכים כי נראה לנו שזה מה שיעשה אותנו מאושרים.
אז איך אפשר להינות מהמתיקות הטבעית של החיים? ברור שחייבים להוסיף סוכר.
המתח שאנחנו מכניסים את עצמנו נפשית ופיזית על מנת להשיג את האושר
כפי שמוגש לנו לעוס ומוכן לבליעה מחולל מחלות וגורם לחוסר סיפוק ולמרדף בלתי פוסק
אחר מה שהחברה המערבית מגדירה כשפע.
סוכרת מתבטאת בקושי להכניס את הסוכר אל התאים בדיוק כמו הקושי בהכנסת הטוב של החיים פנימה.
צורכים הרבה ולא מרגישים מסופקים , למה?
אולי זה לא המזון לו אתם זקוקים על מנת להיות מאושרים, לא הבגד או הרכב,
יכול להיות שזה בפשטות של קניית חומרי גלם בריאים ולהכין מהם מזונות כיד המלך.
עשירים ומבריאים.
להריח פריחה של סתיו ולהירגע,
לראות את ילדיך ונכדיך מאושרים בדרכם,
כל כך הרבה דרכים להרגיש מסופקים
ורבות הסיבות להכיר תודה.
אתם חייבים להיות מחוברים על מנת לשלוח תגובה.