fbpx

הטיפול הטבעי בתת פעילות בלוטת התריס

Photo by Sebastian Voortman on Pexels.com

בואי להכיר את עצמך מאוזנת ומלאת חיות

הטיפול הטבעי בתת פעילות בלוטת התריס כולל:

תפריט תזונה נכונה לתת פעילות בלוטת התריס

פורמולת צמחי מרפא הנרקחת אישית עבורך

תוכנית ריפוי מפורטת הנבנית במיוחד בשבילך

ספר מתכונים לתזונה פונקציונלית לאיזון בלוטת התריס

תמצית של פרחי באך לתמיכה רגשית

ליווי אישי להצלחה ולשימור הישגים לאורך זמן

לייעוץ והתאמה אישית בחינם צרי קשר

בקצרה על בלוטת התריס: 

כאשר ישנה תת פעילות בלוטת התריס ישנה האטה בחילוף החומרים, עלייה במשקל, עייפות ודכדוך.

בלוטת התריס או בלוטת המגן ממוקמת בצוואר, מורכבת משתי אונות וצורתה כצורת פרפר. זוהי בלוטה אנדוקרינית ותפקידה חשוב מאוד לכל תא ולכל מערכת בגוף האדם. בלוטה זו מפרישה הורמונים האחראים על קצב חילוף החומרים בגוף ומשפיעה על כל האיברים הקשורים לתהליכי חילוף החומרים בגוף.הורמוני התריס מסייעים, בין היתר, לתפקוד התקין של המוח, של הלב ושל השרירים ומאפשרים לגוף לנצל אנרגיה ולשמור על חום הגוף.   

את לא לבד!

רבע מכלל האוכלוסיה בישראל סובלים מדרגה מסוימת של ירידה בפעילות בלוטת התריס, אך רק חלק מהם מאובחנים עם תסמינים קליניים.  הפרעה בבלוטה מאופיינת לרוב בקרב נשים, בין 10% ל- 15% מהנשים סובלות מהפרעה בבלוטה (לעומתן גברים הסובלים פחות, רק כ- 2%-3%).

הגורמים לתת פעילות של בלוטת התריס

  1. מחלת השימוטו – זוהי מחלה אוטואימונית שבה המערכת החיסונית של הגוף תוקפת את הבלוטה והורסת אותה. זוהי הסיבה השכיחה ביותר לתת־פעילות של בלוטת התריס.
  2. לאחר לידה – כ־5% מהנשים יפתחו תת־פעילות של בלוטת התריס בחודשים שלאחר הלידה. התסמינים מופיעים שלושה־ארבעה חודשים לאחר הלידה וחולפים מעצמם לאחר כחודשיים־שלושה.
  3. קרינה לאזור הצוואר – בלוטת התריס רגישה מאוד לקרינה. הקרנות לאזור הצוואר בעקבות מחלה ממארת או קרינה עקב שימוש ביוד רדיואקטיבי (טיפול שכיח כאשר יש עודף פעילות של בלוטת התריס) גורמות להרס הבלוטה.
  4. תירואידיטיס תת־חריפה – דלקת של הבלוטה בעקבות מחלה ויראלית.
  5. ניתוחים – שבהם נאלצים לכרות חלק מבלוטת התריס או את כולה (למשל, אם מגלים בה גידול).
  6. מחסור או עודף ביוד וסלניום- הורמון התירוקסין מכיל יוד שמקורו במזון שאנו אוכלים, וסילניום הינו מינרל הכרחי בהפיכת T4 ל T3. כאשר יש חוסר או עודף של יוד וסילניום בתזונה, עלולה להיפגע הפעילות של בלוטת התריס.
  7. סיבות נוספות כוללות פגיעה באזורים במוח שאחראים להפעלתה של בלוטת התריס (יותרת המוח וההיפותלמוס). אלה סיבות נדירות ביותר, והן מכונות היפותירואידיזם שניוני, משום שלא מדובר בפגיעה ישירה (ראשונית) בבלוטה.
  8. תת־פעילות של בלוטת התריס יכולה להיות מולדת: לעיתים אנשים נולדים ללא בלוטת התריס, או שהם נולדים עם בלוטת תריס שאינה נמצאת במקומה הרגיל – מה שפוגע בתפקודה.

התסמינים הבולטים לבלוטת תריס בתת פעילות

ירידה בחילוף החומרים בגוף, עלייה במשקל המאופיינת בהשמנה בכל הגוף, רגישות לקור, עלייה בכולסטרול וטריגליצרידים, בצקות, פעילות מעיים איטית ( עצירות, התפנות פעם בכמה ימים), הפרעות במחזור החודשי, אי פריון, תופעות PMS, מנופאוזה מוקדמת, יובש וקשקשת של העור, הציפורניים והשיער, לנשירה או דלילות שיער, מחלות חניכיים, נוקשות מפרקים חולשת שרירים, קשיי נשימה וירידה בתפקודי הלב. כמו כן השפעות מנטליות רבות: דיכאון, ירידה בזיכרון, עצבנות, קשיי ריכוז, עייפות וחולשה

הטיפול הקונבנציונאלי בהיפותאירואידיזם 

הטיפול הוא באמצעות לבותירוקסין (Levothyroxine) תחליף סינתטי להורמון T4 תירוקסין. ישנן שתי תרופות בשימוש כעת אלטרוקסין ויוטירוקס  המינון התרופתי נקבע על ידי בדיקה של רמות TSH בדם. לרוב הטיפול הוא לכל החיים עקב הסתגלות הגוף לתחליף החיצוני ולעיתים ילווה בהגדלת מינון התרופה. 

הטיפול הטבעי בתת פעילות בלוטת התריס

במצב של תת פעילות בלוטת התריס קיים חילוף חומרים איטי, אשר משפיע על מערכות רבות בגוף.

הטיפול הנטורופתי המקיף יכלול תזונה פונקציונלית, צמחי מרפא בהתאמה אישית, תוספי מזון וטיפולי דיקור סיני לעידוד ייצור הורמוני בלוטת התריס ולהאצת קצב חילוף החומרים בגוף.

המלצות תזונה

תזונה עשירה ביוד, סיבים תזונתיים וחומצות שומן חיוניות, כמו כן הימנעות ממזונות מקררים, ארוחות גדולות וכבדות, הפרדת פחמימות מחלבונים תורמים רבות לפעילות תקינה של בלוטת התריס, לשיער ולציפורניים בריאות ולמשקל תקין.

  1. הפחתת צריכת מזונות המכילים גויטרוגנים. אלו הם חומרים טבעיים המצויים במזון יכולים לעכב את פעילות בלוטת התריס ואף לגרום להגדלתה. שמם נגזר מהמילה גויטר שמשמעותה בלוטת תריס מוגדלת ובולטת. בקבוצה זאת נמצא את הירקות המצליבים כגון כרוב ברוקולי אפרסק, תותים, בוטנים ועוד. את הירקות מומלץ לאכול מבושלים שכן חום ובישול מפחיתים את פעילות הגויטרוגנים לכשליש.
  2. הימנעות ממזונות המבוססים על פולי סויה. החומרים הגויטרוגנים בקבוצה זו הם איזופלבונים המצויים בסויה.
  3. הגברת צריכה של מזונות המכילים יוד כגון אצות, דגי ים. יש להיזהר עם צריכת מזונות אלו אם נוטלים תרופה היפותירואידיזם.( אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד)
  4. הגברת צריכה של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 המצויות בזרעי פשתן ודגי ים צפוני כגון מקרל וסלמון. אומגה 3 חשובה בייצור הורמוני בלוטת התריס, חשובה לשלמות ותקינות תאי הגוף ולתפקוד תקין של מערכת העצבים וכן להפחתת תהליכים דלקתיים בגוף. 
  5. מזונות עשירים בסיבים כגון דגנים מלאים, קטניות, פירות וירקות, שיבולת שועל, סובין, זרעי פשתן ועוד. מזונות אלו מסייעים בשמירה על איזון פלורת המעי ופינוי פסולת מהגוף ומגנים על ריריות מערכת העיכול. 
  6. יש להימנע ממזונות מעובדים תעשייתיים המכילים חומרים משמרים וחומרי טעם וריח המשפיעים לרעה על כל מערכות הגוף וכן בתפקוד בלוטת התריס. 
  7. להימנע או להפחית צריכת מזונות המכילים שומן רווי כגון: בשר בקר, מרגרינה, חמאה.
  8. מזונות אלרגניים: בתת פעילות בלוטת התריס הנובעות מהאשימוטו (מחלה אוטואימונית). חשוב להימנע ממזונות אלרגניים כגון בוטנים, סויה, חיטה, מוצרי חלב פרה. 

תוספי תזונה

תוספי תזונה עובדים רק כאשר הם חסרים. יש להיוועץ במטפל מומחה לגבי נטילת תוספים וצמחי מרפא במיוחד אם יש מחלות אחרות או נוטלים תרופות. בהריון אין ליטול תוספי תזונה וצמחי מרפא ללא אישור מהרופא המומחה.

אבץ, נחושת, סלניום, ויטמין C, ויטמין E וחומצות שומן חיוניות. אלו מורידים את נוגדני בלוטת התריס על רקע אוטואימוני ועוזרים בייצור הורמוני בלוטת התריס

צמחי מרפא

הטיפול בצמחי מרפא משתנה בהתאם לטיפול התרופתי, במידה וקיים טיפול תרופתי הטיפול בצמחי מרפא יתמקד בתסמינים האישיים של כל מטופלת. במידה וטרם התחלת טיפול תרופתי יתמקד הטיפול הצמחי באיזון מערכת החיסון, חיזוק הבלוטה והמרצתה וטיפול בדלקת הכרונית. לשם כך דרושים צמחי מרפא נוגדי דלקת, צמחי מרפא ממריצים ומאזנים וצמחים שתורמים לאופטימיזציה של פעילות הבלוטה.

  1. צמחי מרפא נוגדי דלקת כמו- שורש הכורכום
  2. צמחים לשפעול בלוטת התריס כמו- בקופה, אצת למינריה וכו’.
  3. אדפטוגנים כמו ויתניה משכרת, קדד קרומי (אסטרגלוס), פטרית ריישי (גנודרמה)
  4. צמחים נוגדי דכאון כמו היפריקום, שיח אברהם.
  5. צמחים מגבירי זרימת דם כמו רוזמרין, ג’ינג’ר וג’ינסג פנקס

הצמחים שאסורים לשימוש במקרים של תת פעילות בלוטת התריס: מליסה, זנב ארי וכף זאב אירופאית.

דיקור סיני לטיפול בתת פעילות בלוטת התריס

היפותירואידיזם מזוהה מבחינה סינית כחוסר בגוף ( תסמיני חוסר הם : קור, חולשה, דיכאון, עצירות ) מבחינה סינית הכוונה לחוסר יין ( אנרגיה פסיבית).

הטיפול בהיפותירואידיזם יתמקד בטכניקות דיקור שמגבירות את קצב חילוף החומרים בגוף , תומכות במע’ העיכול, מחזקות אנרגיה ויאנג ולהרגעת הנפש.

~  היפותאירואידיזם מבט הוליסטי ~ 

“אני עוברת אל מעבר למגבלות ישנות ומרשה לעצמי כעת להביע את עצמי בחופשיות וביצירתיות.” לואיס ל. היי 

כמו כל בלוטה הורמונלית, בלוטת התריס משפיעה על אינספור תהליכים בגוף, המקושרים ביותר אליה בבחינת גוף נפש היא צ’אקרת הגרון והכבד.

בלוטת התריס ממוקמת במרכז צ’אקרת הגרון ואחראית על הביטוי העצמי האותנטי שלנו יכולת ההבעה של רצונותינו וצרכינו  וכן על הפנמת מסרים מבחוץ. היא בבחינת נקודת  שער למה שקורה בתוכנו לבין מה שאנו מבטאים וסופגים מחוצה לנו. 

כאשר צ’אקרת הגרון חיונית ומאוזנת אנחנו מסוגלים לבטא בבהירות את האמת שלנו, המחשבות והרגשות שלנו, ואת רצונותינו וצרכינו. אנו מעניקים ביטוי לפוטנציאל הטמון בנו ויודעים לסנן  את המידע המגיע אלינו מבחוץ ולהפנים את רק את מה שבאמת מתאים לנו. כמו כן הבלוטה אחראית לקצב חילוף החומרים בגוף, ולכן בהיבט הנפשי נראה חיוניות, התלהבות, מוכנות להשקיע מרץ ואנרגיה.

כאשר צ’אקרת הגרון חסומה או נמצאת בחולשה נראה בדיוק את ההפך: חוסר הערכה עצמית, חוסר יכולת לבטא את  העצמי האותנטי, חוסר בהירות מחשבתית והמון מידע שמציף אותנו ללא יכולת לסנן. לרוב נשמע ביטויים כמו “אף פעם איני עושה את מה שאני רוצה”, “למה זה קורה לי כל הזמן.” וזאת בשל חוסר היכולת לסנן מיד, להפנים וללמוד מהטעויות. ההתנהלות תהיה כבדה ואיטית וללא כל תכנון להגשמת החזון האישי. 

הכבד, ברפואה הסינית, הינו האיבר שאחראי אנרגטית ליכולת ביטוי העצמי ומימוש הפוטנציאל שלנו על ידי חזון, תכנון והוצאה לפועל ויכולת להתגבר על מכשולים. כאשר אנרגית הכבד זורמת בחופשיות בגופנו נראה אדם הנע בחיים בנחישות ובהתמדה בשמחה ועם חיוניות. כאשר אנרגיית הכבד נתקלת במחסומים ואינה זורמת בחופשיות נראה אדם כועס, מדוכדך, מקנא באחרים, חסר מטרה ומלא בלבול וחסר חיוניות. 

לסיכום, הערכה עצמית נמוכה, אמונה שלא ניתן להגשים ולתת ביטוי לעצמי האותנטי שלנו, הם היוצרים את חולשת צ’אקרת הגרון וכפועל יוצא לתת פעילות של בלוטת התריס. 

לייעוץ והתאמה אישית בחינם צרי קשר

0
    0
    הסל שלך
    העגלה שלך ריקהחזרה לחנות
    %d בלוגרים אהבו את זה: